Restauratie B&W DM4

Eerherstel van de legendarische luidsprekers (Bowers & Wilkins) B&W DM4

Enige tijd geleden kwam ik bij toeval deze twee luidsprekers tegen. Ik zag direct dat dit de legendarische Bowers & Wilkins model DM4 waren. Omdat de vorige eigenaar (wel met zorg) de kast zwart geverfd had, zag het mijn inziens in combinatie met het originele luidsprekerdoek er VERSCHRIKKELIJK UIT !
Met alle risico's van dien heb ik (op goed vertrouwen in Bowers&Wilkins zelf) deze B&W's voor een vriendenprijs gekocht. Gelijk toen ik thuis was, voorfronten verwijderd en met volle vreugde zag ik dat alle speakers er ongedeerd uit zagen. Daarna aangesloten op mijn versterker en viel ik weer bijna flauw van het geweldige geluid dat uit deze speakers komen. Pikant detail is dat de serienummers opeenvolgend zijn waardoor de luidsprekers hetzelfde zullen zijn.

Mijn doel was om deze B&W's weer in ere te herstellen en via verkoop een muziekliefhebber er blij mee maken. Want laten wij wel wezen, met veel zorg heeft Bowers&Wilkins deze luidsprekers ontworpen met als behuizing een hoogwaardige teakhout uitstraling en bijpassend doek !

Reactie koper

Ik was op zoek naar (nog) een set goed klinkende luidsprekers….

Als muziekliefhebber, audiofiel, buizenliefhebber én liefhebber van “vintage” audio en andere spullen loopt het nogal eens uit de hand…
Naast het verzamelen, repareren en reviseren van oude Philips buizenradio’s en buizenversterkers leek het mij een goed plan om een tweede luisterruimte te maken. Nu eens niet met vinyl, buizenversterker en breedbandluidsprekers maar een kamer met beeld én geluid. Dolby geluid want ik ben benieuwd naar de beleving van een aantal 5.1 mixen van een van mijn favoriete bands: Pink Floyd én een aantal 5.1 mixen van een van mijn favoriete artiesten en producers: Steven Wilson.
Zo ontstond het idee om op zolder een thuisbioscoop te maken maar dan wel met legendarische, Britse vintage monitorluidsprekers.

Lees onderin de aankoop ….

Maar ja, hoe doe je dat ? (KLIK op foto en zie onderin de beschrijving)

Van ontreddering naar leven …

Met heteluchtpistool de verf eraf branden leek mij geen goed idee. Behalve de verf zou misschien ook de fineer loslaten en de brander in de buurt van de luidsprekers leek mij al helemaal linke soep. Tja, dan kom je bij verfafbijt terecht.
Na wat googlen kwam naar voren dat Alabastine de beste kans was om de verf er goed af te krijgen. Zo gezegd, zo gedaan dacht ik. Maar nee hoor ! Gebruiksaanwijzing goed gelezen en daar naar gehandeld. Resultaat? Na ruim een uur intrekken, was de verf grotendeels verpulverd en ingekort tot 20 minuten nog steeds moeilijk eraf te krijgen met een spatel of een verfkrabber. Bah, dacht ik. Wat zonde…dit wordt nooit wat. Maar ja, het zijn wel Bowers & Wilkins luidsprekers !
Na overpeinzing schoot mij een nieuw stuk gereedschap te binnen… mijn gebruikte glaskrabber. Opnieuw verafbijt aangebracht en… EUREKA ! Nu gaan wij de goede kant was mijn overtuiging. Toch eens proberen als de verfafbijt al na 10 minuten een grote reeks verfbobbeltjes zichtbaar heeft gemaakt. Met ongelooflijke verbazing kon ik nu met de glaskrabber de verflaag in één keer PERFECT verwijderen. Wel moet je hierbij op je gevoel letten dat je niet te diep gaat, maar bij de eerste slag heb je dit al gauw in de gaten.
Tja, er blijft natuurlijk wel een paar kleine plekjes achter, dus je brengt een 2e laag verfafbijt aan. Na ongeveer 10-15 minuten opnieuw de laag afschrapen en je merkt dat behalve de laatste verf ook de oorspronkelijk laag verwijdert wordt, dus let op je monniken gevoel !!!
Bij de luidsprekers goed opletten dat de verfafbijt de luidsprekers niet raken. Ik heb wat schroefjes gedeeltelijk losgedraaid en alle verf tot rondom de as goed kunnen verwijderen.
Belangrijk: Bewaar het verwijderen van de verf bij de speakers voor het laatst en begin eerst ervaring op te doen "met je gevoel verwijderen" aan de achterkant of onderkant. Ik heb voor deze klus mijzelf ruim de tijd gegund om in alle rust van dit project een succes te maken.

Nadat alle verf verwijderd is, heb ik alles een paar dagen laten rusten en daarna het hout nog met terpetine gereinigd waarna de opbouw kon beginnen.
Als eerste heb ik een proef gedaan om de zijdeglans lak er direct op te brengen, maar al gelijk gestopt en met terpetine dit verwijderd. De houtnerf werd namelijk onvoldoende zichtbaar gemaakt. Ik had het idee om dan maar eerst met licht eiken beits de houtlaag te bedekken. Het resultaat was fantastisch omdat de houtnerf toen weer in volle glorie zichtbaar werd.
Tot slot de luidsprekers met hoogwaardige zijdeglans meubellak afgewerkt en kon ik met trots weer deze legendarische Bowers & Wilkins DM4 luidsprekers bewonderen. Dankzij deze afwerking kun je zonder zorgen er ook weer gewoon een bloempot op zetten.
De speakers weer aangesloten op mijn versterker, kijkende naar de B&W DM4 en nu weer in vol ornaat, hoorde het natuurgetrouwe geluid zoals moeder natuur het bedoeld heeft…

...vervolg reactie koper over de aankoop van deze set luidsprekers B&W DM4

Al Googelend en Youtubend kom je dan al snel uit bij Bower & Wilkins, Kef, Celestion, Monitor Audio en Rogers. Omdat ik ooit al een set prachtig klinkende B&W uit de nautilus 800 serie heb gehad ben ik mij verder gaan verdiepen in legendarische, verkrijgbare én betaalbare B&W speakers. Uiteindelijk kwam mijn zoektocht op Internet uit bij DM2 en DM4 omdat beiden naast bas/midden- en hoge tonen luidspreker nog een extra luidspreker hebben voor de super hoge tonen, een zgn. supertweeter. Een supertweeter geeft extra ruimtelijkheid aan het geluidsbeeld.
Toen ik wist waarnaar ik op zoek was, begon de zoektocht op fora, eBay, Marktplaats enz. Omdat de luidsprekers begin 70-er jaren geproduceerd werden en dus inmiddels meer dan 45 jaar oud zijn, is het heel belangrijk dat alle luidsprekers werken, origineel- en in goede staat zijn. Onderdelen zijn niet meer verkrijgbaar of slecht verkrijgbaar en prijzig. Uiterlijk kan er nog wel e.e.a. gered worden, vroeger stond vaker een plantje op de luidsprekers met watervlekken in het hout als gevolg en het stof van het luidsprekerdoek kan vergaan of beschadigd zijn. DM2’s worden regelmatig in variërende staat aangeboden, DM4’s zijn zeldzamer.
Op een ochtend ontving ik een mail van Marktplaats: Nieuwe zoekresultaten voor DM4.
Checken… Wow. Een super mooi set DM4. Luidsprekers lijken origineel, opeenvolgende nummers,  luidsprekerdoek oké en in bijpassende, bruine kleur, geen watervlekken, mooi in de lak, niet in geboord voor ophangbeugels e.d. De rand van een van de supertweeter ziet er anders uit dan de andere maar dit blijkt vaker voor te komen en is alleen een cosmetisch punt dat geen invloed op het geluidsbeeld heeft. Én… Nog geen 6 km verderop te koop…
Afspraak gemaakt en de set zag er idd prima uit. Zoals in de blog te lezen met zorg behandeld en weer teruggebracht in de oorspronkelijke kleur. Dan blijft de grote vraag: En hoe klinken ze dan? Thuis aangesloten op de buizenversterker. B&W adviseert om de luidsprekers op hoogte te plaatsen (50-100cm) en dicht in de buurt van de achterwand. Het geluidsbeeld is transparant met veel diepte, strak en rijk aan details. Zang en stemmen komen erg naar voren maar niet op een onplezierige manier.
Door de supertweeter is met name veel detail in het hoog te horen en het is verbazingwekkend hoeveel bas er uit de relatief kleine luidsprekers komt. De basweergave is wel heel erg afhankelijk van de afstand tot de muur. Als die afstand te groot is komt de luidspreker qua bas te kort en treed er in de laagste frequenties vervorming op. Voor mijn situatie waarvoor ik de luidsprekers ga gebruiken heb ik geen last van deze beperking.

Heel erg blij met mijn aankoop, nu op zoek naar de originele luidsprekervoeten…

Om verder na te lezen...